U Nikšiću HPV vakcinu primilo 70 djevojčica, evo šta nikšićki ljekari kažu o njenoj učinkovitosti, nuspojavama…

Drašković i Vučić, Foto: onogošt.me

Izvor: Portal www.onogost.me

Majka tri ćerke ne planira da njena djeca prime HPV vakcinu, koja je unazad dva mjeseca dostupna u Crnoj Gori.
„Nijesu se vakcinisale, niti planiramo. Nemam povjerenja u vakcinu, pa i ne razmišljam o tome“, kazala je G.V. iz Nikšića.

Na isto pitanje – „Da li planirate da vakcinišete svoje dijete HPV vakcinom“, 106 roditelja je, popunjavajući anketu portala Onogošt, odgovorilo potvrdno, možda – 46, dok njih 49 je odgovorilo da ne planira.

I dok su neki roditelji u nedoumici da li će njihovo dijete primiti vakcinu, ljekari uvjeravaju da je HPV vakcina u potpunosti bezbjedna.

Vakcina se primjenjuje duže od 15 godina, u preko 100 država i dato je preko 247 miliona doza, dovoljno govori, kažu ljekari, koliko je vakcina bezbjedna.

Epidemiološkinja i koordinatorka za vakcinaciju u Nikšiću, Ivona Drašković, u razgovoru za portal Onogošt objašnjava da se HPV vakcina koristi protiv malignih oboljenja.

„To je vakcina protiv karcinoma raka grlića materice, prevashodno, ali ima i za neke ostale organe antikancerogeni potencijal, kao što su usta i ima svoje svoje dejstvo kada su u pitanju genitalne bradavice. To je vakcina koja je druga u svijetu, koja se koristi protiv malignih oboljenja. Jedna od prvih vakcina protiv karcinoma je protiv hepatitisa B, koju roditelji i te kako daju svojoj djeci. Hepatitis B je vakcina protiv karcinoma jetre, HPV je druga vakcina koja najširu upotrebu ima protiv karcinoma grlića materice“, kazala je Drašković.

HPV vakcina se, kako naglašava, koristi u preko 100 zemalja i nije zabranjena ni u jednoj zemlji.

„To su zemlje Evropske unije, bogate države, počnimo od Španije i Portugalije gdje imamo stopu preko 80 odsto i gdje idu ka tome da iskorijene ovo oboljenje. Znači 247 miliona doza dovoljno govori o toj vakcini. Ona nije nova, to je vakcina koja je stara preko 15 godina. Ovo je sigurna vakcina, jedna do sada najbezbjednijih vakcina. Njena efikasnost ide preko 90 odsto“, istakla je Drašković.

Popunjavajući anketu čitaoci su na pitanje „Koja su Vaša saznanja o vakcini“ kazali da vakcina „štiti od par sojeva HPV virusa“, epidemiološkinja Drašković objašnjava da od preko 100 HPV virusa, vakcina djeluje na devet najčešćih koji su izazivači kancera.

Od karcinoma grlića materice godišnje umre 46 žena

U Crnoj Gori, prema podacima iz registra za maligna oboljenja, svake godine od karcinoma grlića materice oboli preko 106 žena, nažalost, preko 46 umre, saopštila je Drašković.

Crna Gora je, kada posmatramo te standardizovane stope kod nas, vodeća u Evropi kada je u pitanju stopa smrtnosti i obolijevanja.

To je, kaže Drašković, bio alarm da se pored vakcinacije mora početi i sa skrining programom.

Od neželjenih reakcija bol u ruci i crvenilo

HPV vakcina se u Crnoj Gori koristi već dva mjeseca i što se tiče neželjenih efekata, skoro i da ih nema, navela je Drašković.

„Najčešći simptom koji je bio jeste bol u ruci i crvenilo. Sva djeca u Crnoj Gori koja su primila vakcinu, primila su bez problema i nije bilo neželjenih efekata. Ova vakcina će sigurno sjutra sačuvati nekom glavu“, kazala je ona.

HPV vakcina se daje djevojčicama u 4. razredu osnovne škole u dvije doze. Druga doza se, objašnjava Drašković, daje nakon šest mjeseci.

„U nekim državama se daje od devet do 14 godina zato što je u tom intervalu upravo najbezbjednija. Mi da smo u finansijskoj mogućnosti dali bismo veći broj vakcina obuhvatili i druga godišta. Imamo interesovanje roditelja čija su djeca starija od 14 godina“, ukazala je Drašković.

Ona je kazala da je vakcina jako skupa, te da je naša država omogućila da vakcina bude besplatna i dostupna svima.

„Mislim da će svaki roditelj nakon razgovora se pedijatrom i informacija, ipak odlučiti da svoje dijete vakciniše. Rađen je veliki broj studija, sve te djevojčice se prate i upravo je suzbijanje karcinoma kod djevojčica koje su primile vakcinu, upravo dokazalo da je jako dobra efikasnost i to je ono na šta se mi poizivamo – velika bezbjednost“, napomenula je Drašković.

“HPV vakcina ne utiče na plodnost”

Najčešće na portalima, raznima antivakcinalnim lobijima, Drašković kaže da se može pročitati da vakcina utiče na plodnost.

„Moramo da kažemo da ova vakcina ne utiče na plodnost. Naprotiv, ona čuva plodnost, zato što je HPV infekcija nešto što izaziva rak grlića materice i istovremeno je infekcija koja utiče na plodnost, tako da HPV virusi utiču na plodnost i primanjem ove vakcine čuvate plodnost“, poručila je Drašković.

Prilikom obilaska stanovništva, najčešće pitanje koje su građani postavljali ljekarima je „zašto HPV vakcina nije u obaveznim vakcinacijama“.

„Zato što je ovo preporučena vakcina, nijesu u pitanju zarazne bolesti kojima je izložena cijela nacija nego lično čuvate sebe“, odgovorila je Drašković.

Pohvalno je kaže da su manjim opštinama, kao Plužine, imali jako dobar odziv, dobra pitanja roditelja i dileme.

Pedijatrica u nikšićkom Domu zdravlja Biljana Vučić saopštila je za portal Onogošt da je prvu dozu HPV vakcine u Nikšiću primilo 70 djevojčica. Ona je kazala da još nijesu obavljeni svi sistematski pregledi, pa se nadaju da će broj djevojčica koji će primiti vakcinu biti znatno veći.

„U Nikšiću se vakcinacija devetogodišnjih djevojčica sprovodi u Savjetovalištu Dječijeg dispanzera Doma zdravlja u okviru obaveznog sistematskog pregleda koji je predviđen za ovaj uzrast“, rekla je Vučić.

Kako je kazala, roditelji najčešće postavljaju pitanja vezano za bezbjednost i neželjena dejstva vakcine.

U proces vakcinacije je uključeno sedam pedijatara.

Drašković poručuje roditeljima da vjeruju svojim pedijatrima

„Da bilo koje dileme i strahove koje imaju, da ih mi razumijemo, da se obrate ljekaru, da razgovaruju, da čitaju medicinske portale (Instituta za javno zdravlje). Ukoliko žele bilo kakvu infomaciju, mi smo kao epidemiološka služba uvijek tu da im pojasnimo. Nadamo se da će nakon iscrpnog razgovora sa nama odlučiti da vakcinišu svoje dijete i da ne dozvole da djeca obolijevaju“, poručila je Drašković.