NOVA OPREMA I VOZILO ZA OPŠTU BOLNICU I DOM ZDRAVLJA

ZU Dom zdravlja i Opšta bolnica Nikšić danas su dobili novu opremu i vozilo, koji su nabavljeni u okviru prekograničnog projekta „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori” koji realizuje FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore u saradnji sa Domom zdravlja Novi Pazar. Ukupna vrijednost ove podrške za nikšićke zdravstvene institucije iznosi preko 72.000 eura bez PDV-a

„Oprema koja je dodijeljena Opštoj Bolnici uključuje ultrazvučni aparat, ginekološku stolicu, dva EKG aparata, CTG aparat, računare i monitore za radiološku ordinaciju, stetoskope i aparate za mjerenje krvnog pritiska, a njena ukupna vrijednost iznosi 36.524 eura, bez PDV-a.

Domu zdravlja je uručeno novo vozilo marke Duster, kao i CTG aparat, a prethodno su u okviru projekta za ovu ustanovu nabavljeni portabilni ultrazvučni aparat i ginekološka stolica, kao i medicinski instrumenti. Ukupna vrijednost opreme, instrumenata i vozila za Dom zdravlja iznosi 35.553 eura bez PDV-a.“, kazao je na konfereciji za novinare izvršni direktor „Fors Montenegra“, Veselin Šturanović.

Zahvaljujući doniranoj opremi, prema riječima direktorice Bolnice, dr Dušanke Milatović Perović, građanima će dobiti bržu i kvalitetniju uslugu. Kako je istakla, nikad nije dovoljno nove opreme jer, da bi usluge bile kvalitetne, potrebno je ići u korak sa vremenom, a pojedina oprema koju imaju je još iz 2006.godine.

Direktorica Doma zdravlja, dr Vera Bulatović, istakla je da su zahvaljujući donaciji „Fors Montenegra“ obnovili opremu koja je bila dotrajala ili van upotrebe. Dobili su, kako je kazala, inovativne, najsavremenije aparate, a zahvaljujući terenskom vozilu, njihove usluge biće dostupnije stanovništvu iz ruralnih pregleda, kao i građanima Plužina i Šavnika, čije zdravstvene stanice su u okviru nikšićkog Doma zdravlja.

Ključeve od automobila direktorici Doma zdravlja predale su učenice OŠ „Olga Golović“ iz Nikšića jer su, kako je kazao Šturanović, željeli da pošalju poruku da svijet počiva na mladim generacijama i da će one biti nosioci svih kvalitetnih promjena u društvu.

„Cilj projekta je unapređivanje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svijesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva“, kazao je Šturanović.