Domu zdravlja Nikšić dodijeljena nova oprema kroz projekat FORS Montenegra koji finansira EU

JU Domu zdravlja Nikšić uručena je donacija u vidu električnog ginekološkog stola i prenosivog ultrazvučnog aparata vrijednosti 16 000 eura, nabavljene sredstvima Evropske unije u okviru projekta “IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Crnoj Gori i Srbiji” koji sprovodi NVO FORS Montenegro u saradnji sa Domom zdravlja Novi Pazar.

         

Izvršni direktor FORS Montenegra Veselin Šturanović istakao je da je cilj projekta unapređivanje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svijesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva.

On je najavio novu donaciju u septembru u vidu terenskog vozila za nikšićki Dom zdravlja, stacionarni ultrazvuk za nikšićku i pljevaljsku Opštu bolnicu kao i mobilni ultrazvučni aparat za Dom zdravlja u Pljevljima.

Direktorica Doma zdravlja dr Vera Bulatović zahvalila se na donaciji i istakla da je ginekološki sto namijenjen za preventivne preglede pretežno invalidnim licima, licima sa posebnim potrebama a pristupačnost je mnogo bolja za osobe koje boluju od multipne skleroze, paraplegije, reumatoloških pacijenata ali i trudnica, starijih i slabih osoba ženskog pola.

– Prenosivi ultrazvučni aparat biće dostupan za razne skrininge i preventivne preglede u okolnim mjestima, Plužinama i Šavniku – kazala je Bulatović i istakla da već imaju saradnju sa zdravstvenom organizacionom jedinicom Plužine i da jednom mjesečno ginekolog iz Nikšića realizuje preventivne preglede.

Dr Tamara Mijušković iz ginekološke ambulante istakla su ovom donacijom dopunili ono što im je bilo neophodno kako bi ženama olakšali momenat da se rješe da dođu na preventivni pregled.

Projekat se sprovodi u Nikšiću, Pljevljima, Andijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Plužinama, Rožajama i Šavniku u Crnoj Gori, i Novom Pazaru, Novoj Varoši, Prijepolju, Raški, Sjenici, Priboju, Vrnjačkoj Banji i Tutinu u Srbiji, finansira ga Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave. Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.